Blog, Odborné články

Jarná únava, detoxikačné kúry …?!

Zmeň radšej zásady životného štýlu!

Je to tu! Tak ako každý rok! Zo všetkých možných strán sa na nás valí skloňovaná „jarná únava“ vo všetkých jej podobách. Nejakým zázrakom sú k tomuto slovnému spojeniu hneď pridané ďalšie dve zázračné slovíčka a to „detoxikačná kúra“.

O tom či skutočne „jarná únava“ existuje alebo nie, nemá význam polemizovať. Na niekoho to skvelo pôsobí ako placebo efekt, iný sa len usmeje a mávne rukou.

Polemizovať sa skôr oplatí na to ďalšie slovné spojenie a to je jarná „detoxikačná kúra“. Neviem prečo, ale zvyčajne účastníci takýchto kúr sú tí, ktorým zdravý životný štýl vydrží vždy iba od pondelka do stredy 🙂  Čo teda s tou zázračnou jarnou detoxikačnou kúrou, ktorá nám môže zmeniť život od A po Z? V podstate stačí jeden krok a to otvoriť peňaženku a problém s našim životom je vyriešený.

Takže hneď na začiatku si to ujasníme. Žiadna jarná detoxikačná kúra nie je potrebná ak si osvojíte jednoduché zásady zdravého životného štýlu, ktoré Vám dokonca tie euráčiky môžu ušetriť. V tom prípade sú tam len dva zádrhely – nikto tie zásady do Vášho života neaplikuje za Vás a zmeniť životný štýl sa nedá za dva týždne akoby taká kúra možno mala trvanie. Mám však aj dobrú správu. Po skončení kúry by ste sa vrátili tam kde ste boli aj pred ňou. Po osvojení zásad zdravého životného štýlu bude už ťažšie sa vrátiť na staré chodníčky pohodlnosti.

Tie zásady zdravého životného štýlu, ktoré Vás ochránia pred potrebnou aplikáciou detoxikačnej kúry sú jednoduché, už 1000x ste ich počuli a sú tie, ktoré vždy budú fungovať.

1.DBAJ NA STRAVU:

Dbať na stravu je naložiť si na raňajky vločky a na obed vepřo, knedlo, zelí? Nooo, ani to vepřo nie je zlý nápad raz za čas, skôr je dôležité dbať na základne pravidlá pravidelne a dlhodobo. A to je:

  • vyhýbať sa vysoko priemyselne spracovaným výrobkom. Znamená to úplný základ a to je horalky, croissantíky, čokoládky nahradiť domácimi koláčmi, ovocím a orieškami. Paštéty a majonézové šaláty nahradiť domácimi nátierkami a kvalitnou šunkou. K životu nepotrebujete ani sardinky v paradajkovej omáčke a kľudne Vám stačia tie vo vlastnej šťave.
  • v rámci dňa dbať na to, aby strava obsahovala dostatok zeleniny a ovocia. Za dostatok zeleniny sa však nepokladá jedna rajčinka na raňajky, obed a večeru a medzi tým jedno jabĺčko. Vo všeobecnosti by sa to dalo charakterizovať ako 3 porcie zeleniny v množstve približne 400-600g, 2 porcie ovocia v množstve 200-300g.
  • výrobky z bielej múky a cukru nahradiť ich celozrnnými verziami. Múku a múčne výrobky nahradiť jedlami z obilnín, ktoré sa dajú pripraviť na milión spôsobov. Rožok so zapečeným syrom z marketu Vám s úplnou istotou vynahradí kváskový chlebík s poctivým maslom.
  • ochutené mliečne výrobky nahradiť ich neochutenými verziami a dbať na dostatok probiotických výrobkov v strave. Okrem probiotických mliečnych výrobkov vrátane bryndze (to je hotová bomba) je skvelý tip na probiotiká aj kyslá kapusta, tempeh, miso pasta… Ten čokoládový jogurt bude mať časom identickú chuť ako biely jogurt s vysokopercentnou čokoládou.
  • do stravy zaradiť rôzne bylinky, koreniny a pochutiny, ktoré pripravené jedlo skvelé ochutia a zároveň Vám dodajú látky s výživnými účinkami. Určite odporúčam domov zabezpečiť zázvor, kurkumu, cesnak, tamari sójovú omáčku, rôzne vňate ako petržlenová a zelerová, žeruchu, kari korenie, chilli korenie, … Pri varení nie je vhodné používať koreniny typu vegeta, grilovacie korenie, korenie na mäso… Väčšinou ide o koreniny s pridaním vysokého množstva soli a rôznych zvýrazňovačov chutí, ktoré viac poškodia ako pomôžu.

2. DBAJ NA PITNÝ REŽIM:

Čo je to dbať na pitný režim? Ráno si dať čajík so žufaňkou cukru, na obed coca-colu na trávenie a večer pohár vínka? To nie je moc ideálny scenár. Ako základ  je vhodne mať pri sebe vždy pohár alebo fľašku s vodou a tento pitný režim dopĺňať rôznymi bylinkovými čajmi, ideálne sypanými.

3. DBAJ NA DOSTATOČNÝ POHYB:

Dostatočným pohybom sa nerozumie hrať sa na fitnessáka alebo fitnessku z instagramu. Dostatočný pohyb sa ráta pohyb, ktorý nám bude spôsobovať radosť a akákoľvek činnosť, ktorá nám trošku rozhýbe naše kostičky a zapojí do neho naše svalíky. Intenzita a množstvo takéhoto pohybu samozrejme závisí od cieľa, ktorý máme.  Patria sem aj prechádzky s deťmi, umývanie okien, plávanie a samozrejme aj cvičenie v našom RM-ku či už individuálne alebo na skupinových tréningoch.

4.DBAJ NA SPÁNOK:

Spánok je faktor, ktorý ešte stále strašne veľká časť populácie podceňuje a neprikladá mu veľký význam. Ak ešte o tom neviete, ale práve aj spánok môže ovplyvňovať to, na čo máte cez deň chuť, čo zjete a či chudnete alebo priberáte. Odporúča sa v našom životne štýle dbať  na spánok v trvaní 7-9hodín, ideálne v pravidelných intervaloch vstávania a ukladania sa do postele. Bohužiaľ, toto pre ľudí pracujúcich na zmeny nie je možne a preto títo ľudia by mali zvýšiť svoju pozornosť na kvalitu stravy a dostatočnú regeneráciu.

5. ELIMINUJ STRES:

Ďalší z faktorov, ktorý je v dnešnej dobe ťažké sa naučiť regulovať.  Pravidelnou prácou na sebe sa to dá. Stres je podobne ako spánok podstatný faktor, ktorý ovplyvňuje naše stravovanie. Ovládnuť hormóny, aby sme zvládli tu chuť na čokoládu alebo iný arzenál v poličke nie je niekedy najľahšie.  Stres sa dá eliminovať činnosťami, ktoré nám prinášajú radosť. Nemali by sme preto zabúdať na seba a čas pre seba si denne vyhradiť aj cez mŕtvoly 🙂 Ideálnym spôsobom na elimináciu stresu je vziať si tenisky a ísť si do RMka zacvičiť si alebo ísť tam aspoň na kávičku.

6. MYSLI POZITÍVNE:

Ako sa dá myslieť pozitívne, keď máme okolo seba ľudí s negatívnymi myšlienkami a katastrofickými scenármi na každú jednu situáciu?! Jednoducho! Obklopiť sa s ľuďmi na rovnakej vlnovej dĺžke. Každý problém ma riešenie a nič nikdy nie je len čierne. A ozaj, skoro som zabudla na základnú vec, ktorá je povinnosťou: usmievať sa 🙂

Toto sú základné a podstatne veci, ktoré ak sa  stanú súčasťou Vášho života tak neexistuje, aby ste potrebovali detoxikačné kúry a tiež tú jarnú únavu prežijete v zdraví a spokojnosti.

Najdôležitejšie zo všetkých zásad je však vedieť si správne poskladať stravovanie v rámci dňa. Na sociálnych sieťach je na zdravé stravovanie veľmi veľa inšpirácii. Ja Vám  dnes prikladám nejaké moje tipy, ktoré si myslím, že stoja za vyskúšanie. Viac inšpirácii môžeš nájsť na mojej FB stránke: Fit život  alebo instagramovom profile: martina_strbakova.

Špargľová polievka s bryndzou
Potrebujeme:

*ghee maslo  * cibuľa  * kúsok koreňa kurkumy  *cesnak *zväzok zelenej špargľe    * 2 menšie zemiaky    *2PL červenej šošovice.
Na dochutenie: cesnaková pasta, čierne korenie, soľ, lahôdkové droždie, chilli, rýžový ocot, bryndza a petržlenová vňať


Postup:Postup je úplne jednoduchý ako pri každej polievke. Na ghee masle som osmahneme nakrájanú cibuľu, kúsok kurkumy a restujeme všetko spolu s nakrájanými zemiakmi a nakrájanou očistenou špargľou. Potom zalejeme vodou, pridáme šošovicu a varíme pokým nebude zemiak úplne mäkký. Potom vymixujeme a trošku ešte doriedíme vodou. Ochutila cesnakovou pastou, korením, soľou, lahôdkovým droždím, chilli. Necháme prejsť varom a ešte dochutíme ryžovým octom. V miske potom pridáme bryndzu a petržlenovú vňať.

Vajíčkové palacinky plnené avokádovou nátierkou

Potrebujeme:

*vajíčka  *avokádo    *soľ    *korenie *cesnak   *citrónová šťava * čerstvá zelenina

Postup:

Vajíčka rozšľaháme a urobíme z nich tenké palacinky. Avokádo vymixujeme so soľou, korením, cesnakom a citrónovou šťavou. Avokádovú nátierku natrieme na palacinky. Môžeme na to naukladať ľubovoľnú zeleninu (paprika, uhorka,…) a potom zrolovať do palacinky.

Mrkvový chlebík so škoricovou krustou

Potrebujeme:
*400g surová mrkva    *200g jabĺk       * 100g sušené hrozienka + rum

*50g + 100g vlašské orechy   *100g ovsené vločky     * 3 vajíčka

*15g + 30g trstinový cukor   *50g slnečnicový olej     * kôra z 1/2 citróna, 1ČL škorica, 1ČL mletý zázvor, štipka soli, 1/2ČL vínny kameň.                    

Postup:
Hrozienka si namočíme do rumu a necháme odstáť. Ideálne aj cez noc a rumom nešetríteJ.
Formu na biskupský chlebík si vystelieme papierom. V miske si pripravíme zmesku na škoricovú krustu: 50g drvené/sekané orechy, 15g trstinový cukor a škorica. Premiešame a nasypeme na spodok formy.
Očistenú mrkvu a jablka si dáme do mixéra a pomixujeme. Odporúčam pomixovať v mixéri alebo v mixéri na smoothie. Do mixovanej mrkvy a jabĺk pridáme kôru z citróna.
Zvyšné orechy (100g) pomelieme spolu s ovsenými vločkami najemno a pridáme mletý zázvor, štipku soli a kypriaci prášok.
Vajcia vyšľaháme s 30g cukru a s olejom.
A teraz všetko spolu zmiešame: mixovaná mrkva s jablkom, vajíčková zmes, orechovo-vločková a pridáme ešte sušené hrozienka aj s rumom. Nasypeme do formy na tú orechovú zmesku, čo sme tam dali na začiatku. Dáme piecť na 170°C a pečieme cca 40 minút.
Po vychladnutí vyklopíme a môžeme potrieť troškou bieleho jogurtu a posypať citrónovou kôrou.