Blog, Eventy, Odborné články

POZVÁNKA NA PREDNÁŠKU

Náš problém nie je v tom, že toho vieme veľa. Náš problém je, že mnoho toho, čo vieme, nie je pravda.

Informácií okolo nás je veľa a zo všetkých strán nás „bombardujú“ zaručené a potvrdené správy o výžive a stravovaní.  V tomto článku sa nechystám tieto informácie vyvrátiť ani potvrdiť. Pokúsim sa vám predstaviť môj pohľad na tieto témy, ktorý môže byť odlišný s tým vašim.  Musíme si taktiež uvedomiť, že nie všetko, čo sa dozvieme je pravda. Polopravdy či dokonca nepravdivé informácie nás môžu nevhodne ovplyvniť a nasmerovať nesprávnym smerom. V prípade stravovania to môže mať nepriaznivé následky na naše zdravie.  Svoje zdravie si každý chráni a snaží sa ho udržiavať na najvyššej možnej úrovni. Každý hľadá kvalitné informácie ako si zlepšiť svoje zdravie, zvýšiť fyzický výkon alebo si vybudovať lepší psychický stav. Priority sú pre každého iné, ale na kvalitu informácií si potrpíme všetci rovnako. Stretávam sa s tým pri čítaní rôznych článkov, blogov, internetových stránok a pod. Po prečítaní si vždy poviem: „ Dobre, ale ako mám vedieť, že tento konkrétny text je pravda a prečo by som tomu mal veriť?“  Som človek, ktorý chce vedieť pravdu a všetko sa pokúšam overiť aj z iných zdrojov. Informácie som si preto začal overovať cez vedecké štúdie. Veda nám ponúka vysvetlenie na všetky otázky, či už ohľadom výživy alebo iných oblastí života. Samozrejme, aj vo vedeckých štúdiách sa nájdu polopravdy a nepravdivé informácie, preto aj ich výber musí podliehať kritériám.

Mojim cieľom je, predstaviť tieto získané poznatky a rozbehnúť diskusiu o tom, ako to v skutočnosti je ohľadom starostlivosti o svoje zdravie v oblasti výživy a stravovania, ako aj v témach o rôznych diétach a stravovacích smerov, výživových doplnkoch a všeobecne o prístupe k svojmu telu.

Tento článok má za úlohu predstaviť koncept viacerých článkov, prednášok a diskusií v tejto oblasti. Postupne si v nich predstavíme informácie, ktoré som získaval z rôznych odborných článkov a literatúry, vedeckých štúdií, seminárov, školení a prednášok. Bol by som rád, keby na tieto moje aktivity vznikla aj spätná väzba a rozprúdila sa debata. Naštartovalo sa vaše kritické myslenie voči mojim informáciám a tým sa dosiahla konštruktívna diskusia na tieto témy.  Následne by to viedlo k vyselektovaniu najkvalitnejších a hlavne pravdivých informácií, ktoré by sme následne použili v každodennom zlepšovaní svojho JA.

Budem preto veľmi rád, ak si tento prvý článok prečítate, vyhodnotíte a následne vyjadríte svoj názor. Chcel by som vedieť, aké témy zaujímajú vás, aké otázky si kladiete v oblasti zdravia a stravovania a nie ste si istý odpoveďami.

Zároveň by som vás týmto rád pozval na prvú prednášku, v sobotu 18.7.2020 o 10:00 v RM Sport Resort, kde si rozoberieme témy, ktoré sú podľa mňa vstupnou bránou do problematiky súvislosti zdravia a stravovania:

Jednotné stravovanie populácie, kde si vysvetlíme, prečo nie je vhodné, aby sa ľudia na rôznych miestach planéty stravovali podľa jednotného modelu a konzumovali rovnaké množstvo a druhy potravín.

Čierno-biely pohľad na potraviny, ktorý hovorí o tom, že potraviny sa rozdeľujú na dobré a zlé, vhodné a nevhodné. Toto však nie je pravda a musíme hlavne pochopiť ich vlastnosti, ako aj to, že nie na každého človeka má tá istá potravina rovnaký vplyv. Povieme si ako ich využiť vo svoj prospech, prípadne ich konzumáciu vylúčiť alebo obmedziť, aby sme z toho vyťažili čo najviac pre svoje konkrétne ciele a potreby.

Typy stravovania a ich využiteľnosť  nám ukážu rôzne druhy stravovania, ale hlavne ich využitie pre konkrétny cieľ v závislosti k individualite človeka a jeho potrieb.

Pohľad na kalorický deficit je dosť citlivou témou, či už medzi odborníkmi alebo verejnosťou zaoberajúcou sa zdravým životným štýlom. Oboznámime sa s pojmom „kalorický deficit“.  Vysvetlíme si, ako súvisí tento pojem so snahou o zníženie telesnej hmotnosti. Ukážeme si temné stránky počítania kalórií, ale aj to, ako sa od tejto „nudnej a zbytočnej“ činnosti oslobodiť. Na záver si predstavíme nové informácie, ktoré dokazujú, že kalorický deficit nie je tým najdôležitejším aspektom pri snahe o redukciu telesnej hmotnosti.

Príjem a výdaj energie v našom tele nie je takým jednoduchým procesom ako sa na prvý pohľad zdá. Na jednoduchých príkladoch si vysvetlíme, na akej energií vlastne funguje ľudské telo. Z akých zdrojov táto energia vzniká a ktoré zdroje sú tie najlepšie. Na koniec si predstavíme najefektívnejšie metódy pre výdaj energie v súvislosti so zmenou telesnej kompozície.

Predstavenie ,,druhéhoʼʼ mozgu bude záverečnou ľahkou témou.  Zoznámime sa s jedným z dôležitých hráčov  v našom tele, ktorý ovplyvňuje množstvo telesných systémov a procesov. Až v  posledných rokoch sa postupne prichádza na to, akú dôležitú úlohu zohráva pri našej snahe viesť plnohodnotný život.

Odkaz na udalosť: https://www.facebook.com/events/2685521731772002/

Teším sa na vás!

Jojo Šovčík – tréner RM Sport Resort, certifikovaný poradca pre výživu