Ahojte priatelia!
Volám sa Martina Púčiková a pracujem v RMku ako externá trénerka a certifikovaná výživová poradkyňa.
Zdravý životný štýl je v podstate cesta, ktorá je zábavná, chutná, energická a hlavne cesta, ktorá ťa núti žiť s úsmevom na tvári každučký deň. V RM SPORT RESORTE môže práve táto cesta začať teraz hneď. Veľmi rada ti pomôžem zamilovať si pohyb tak, že sa stane súčasťou tvojho života. Takisto ťa naučím ako sa stravovať chutne, zdravo a vyvážene, aby jedlo bol tvoj kamoš a dobíjalo ťa energiou a nie, aby ťa o ňu oberalo.
Ešte stále medzi nami existujú ľudia, ktorí si myslia, že do fitka chodia len „fitnessáci“, ktorí jedia len brokolicu, kuracie prsia a pijú proteín. Je na čase, aby sa tento mýtus už definitívne stratil z obehu a aby všetci pochopili, že fitko je pre všetkých, ktorým záleží na ich zdraví bez ohľadu na pohlavie, vek, hmotnosť, výkonnosť, farbu vlasov či nechtov :). Vo fitku sú si všetci rovní! Súčasná doba je bohužiaľ krutá a tlačí žiť ľudí stresom, pracovať za počítačom, voziť sa na autách a jesť polotovary. Je však na každom z nás ako sa k danej situácii postaví a ktorú cestu si zvolí. Má na výber – teda zvoliť pohodlie a uprednostniť auto pred chôdzou, uprednostniť pizzu pred doma pripraveným jedlom a uprednostniť tisíc-dielny seriál pred aktívnym oddychom. Táto cesta je tá ľahšia a pre každého z nás pohodlnejšia a v konečnom dôsledku z krátkodobého hľadiska aj „praktickejšia“. Čo sa však po určitom čase stane?! Okrem priberania na hmotnosti, prídu aj zdravotné problémy a obmedzenia, únava a strata energie a celkový životný „drive“ niekde zmizne. A sme doma! Zrazu je všetko zlé a negatívne. Už sa nežije, ale prežíva. A teraz je nutné hneď zaradiť spiatočku. Neznamená to však na týždeň sa zaťať odparkovať auto, týždeň chrúmať mrkvu, na týždeň schovať diaľkové ovládanie a kúpiť si pár vstupov do fitka. Znamená to celoživotnú zmenu životného štýlu! Zdravý životný štýl však nie je o dennodennom tréningu vo fitku, mať naservírovanú len brokolicu, nikdy si nedať svoje obľúbené bryndzové halušky, nikdy neísť s kamoškou na zmrzku a už nikdy nemať „lenivý“ deň a proste nič nerobiť. Je to o celkovej rovnováhe, ktorú si mnohí nevedia nastaviť a hlavne je dôležité všetko robiť s radosťou. Je nutné naučiť sa žiť a nie prežívať – o tom je celý život! Z môjho pohľadu je zdravý životný štýl práve vtedy ak človek robí všetko preto, aby sa vyhol zdravotným problémom a cítil sa vo svojom tele komfortne a šťastne. A toto sa dá, len ak človek prestane hľadať dôvody, prečo nie, ale nájde spôsoby, prečo áno. Mojím obľúbeným mottom je: „Nič nie je nemožné“!
Samozrejme, aby som sa dostala do tohto štádia a pochopila o čom to všetko je, sama som si musela prejsť nejakými etapami. Tieto etapy mali od tej rovnováhy veľmi ďaleko, keďže to bol všetko začarovaný kruh diét a potom následného prejedania sa resp. začarovaný kruh obdobia niekoľkohodinového dennodenného cvičenia a potom obdobia straty chuti do cvičenia. Všetko zlé je však na niečo dobré. Aj toto je skúsenosť, aby som vedela pochopiť moje klientky, ktoré sú na ceste hľadania sa v tejto „zdravej“ rovnováhe. Samozrejme ako správna žena :), aj ja som chcela vyzerať ako najdokonalejšie fitnessky na obrázkoch ale bohužiaľ som išla za touto „dokonalosťou“ cez mŕtvoly. Až po mnohých pádoch a neúspechoch sa mi podarilo pochopiť, že najdôležitejšie je žiť tento životný štýl podľa seba a mať pred sebou jasný cieľ – cítiť sa skvelo vo svojom tele a žiť tento životný štýl pre zdravie a nie pre dokonalosť. V skutočnosti tá dokonalosť predsa vôbec neexistuje.
Ako dôkaz toho, že jedlo môže byť fajn, chutné, zdravé a nemusí to byť len brokolica s kuracími prsiami na vode, ťa dúfam inšpirujem týmito dobrôtkami :).
Chutné a zdravé hlavné jedlo vhodné na obed alebo večeru, ktoré máte pripravené za pár minút:
Cícer v zeleninovej omáčke s mozzarellou.
Potrebujeme:
olivový olej, cibuľa, cesnak, koreň kurkumy, feferón, čierne korenie, sójová omáčka, kari korenie, hokkaido, karfiol drvené paradajky, uvarený cícer, petržlenová vňať, syr – mozzarella
Postup: Na olivovom oleji si osmahnete feferón/chilli s cibuľou, cesnakom, nadrobno nakrájanou kurkumou. Po chvíľke pridáte nakrájané hokkaido a na ružičky rozdelený karfiol. Ochutíte troškou sójovky a kari korením. Podlejete vodou a udusíme domäkka. Nakoniec, keď sa čas vody vyparí pridáte drvené paradajky a uvarený cícer. Necháte ešte 5-10 minút dusiť, aby sa chute pekne prepojili. Dochutíte pretlačeným cesnakom a nasekanou petržlenovou vňaťou. Na tanieri pridáte už len nastrúhaný syr. Ideálne sa hodí mozzarella a feta.
Alebo „zdravá sladkosť“ ku kávičke:
Slivkovo-tvarohová galetka
Potrebujeme:
2 balenia hrudkovitý nízkotučný tvaroh (400-500g) 100g maslo
20g trstinový cukor + trošku na posyp 200g špaldová hladká múka
50g pohánková hladká múka 350g – cca 10ks sliviek/ringlot
250g nastrúhanej hrušky/jabĺk na pyré 50g vlašské orechy
30g med štipka soli, 1ČL vínny kameň, mletá škorica
Postup:
Rozpustené maslo vymiešajte s cukrom a 100g tvarohu. Pridajte špaldovú múku, pohánkovú múku, soľ, vínny kameň. Rukou vypracujete cestíčko a vyvaľkáte do okrúhleho tvaru. Toto cesto potom prenesiete do okrúhlej formy (pod cesto dáme papier na pečenie ) tak, aby okraje trochu prečnievali a dali sa potom konce zahnúť ako je na obrázku. Cesto popichajte vidličkou.
Zvyšný tvaroh premiešajte s ovocným pyré, ktoré si ľahko doma pripravíte vymixovaním ovocia. Toto pyré s použije miesto sladidla pre tvaroh. Takto pripravený tvaroh nalejte na pripravené cesto. Na tvaroh som poukladala ringloty rozkrojené na polovice a jemne posypala škoricou. Zahnite prečnievajúce cesto, aby Vám vznikol tvar galetky. Okraje jemne posypte trstinovým cukrom. Dajte piecť do vyhriatej rúry na 180°C na 50 min. Prípadne sledujte okraje cesta, aby nezhoreli. Potom vytiahnite a posypte nasekanými orechmi, ktoré zatlačte ešte jemne do tvarohu ak sa Vám dá. Polejte medom a dajte dopiecť ešte na 10min.
Samozrejme, vždy je to aj o množstve, ktoré si na tanier naservírujete. Aj jedlo pripravené z kvalitných surovín môže byť jedlo, ktoré môže spôsobovať Vašu zvyšujúcu váhu.
Martina Púčiková